Analiza Echipelor | FCSB - Sparta Praga

Analiza Echipelor | FCSB - Sparta Praga
 
 
FCSB va întâlni marți seară de la ora 21:00 campiona Cehiei, Sparta Praga, în prima manșă a turului 3 de calificare în Champions League. Meciul se va disputa la Praga pe Stadionul Letná. Steliștii vin după rezultate deloc convingătoare în competiția internă și maxim decente în primele celelalte două tururi de calificare însă istoricul meciurilor cu praghezii le dă speranțe că vor putea accede în următoarea fază a competiției.

Sparta Praga este campiona en-titre și totodată echipa fanion a Cehiei, având 38 de titluri de campionă, 16 Cupe ale Cehiei și două Supercupe. Aceștia vin după un parcurs impecabil în actualul sezon, 5 victorii din 5 meciuri disputate, 3 în campionatul intern și două în Champions League. Praghezii au început ca din tun sezonul și par a fi un Goliat prea mare pentru roș-albaștrii, însă aceștia speră că David al lor (Miculescu) să îi răpună.

Cadouri personalizate cu livrare a doua zi!

În continuare vom analiza acest duel pentru a vedea care sunt șansele steliștilor de a învinge "Sparta de Fier" și de a se califica în play off-ul competiției.

1. Comparația loturilor


Transfermarkt evaluează lotul Spartei la 71.95 milioane de euro, cam cât primele trei echipe din România la un loc și mai mult decât dublu față de cel al FCSB-ului. Capii de afiș din acest punct de vedere sunt Martin Vitik, fundașul central de 21 de ani crescut în propria academie (12 milioane de euro) și Veljko Birmancevic, atacantul sârb proaspăt achiziționat de la Touluse (9 milioane de euro).

FCSB are lotul evaluat la 32.3 milioane de euro, cel mai mult dintre cluburile din România. În lotul steliștilor se remarcă Darius Olaru (7 milioane de euro) jucător pe care steliștii se bazează să facă diferența în acest parcurs european. Următorii în clasamentul valoric sunt Ștefan Târnovanu (3 milioane de euro), Adrian Șut (2.7 milioane de euro) și Octavian Poescu (2.3 milioane de euro) ultimul fiind însă accidentat și indisponibil.

2. Parcursul din competiția internă




Sparta Praga a profitat de adversarul slab pe care l-a avut în turul 2 de calificare al Champions League și și-a menajat cei mai buni jucători în meciul retur astfel putând să se concentreze mai mult pe competiția internă. În cele trei meciuri disputate în Chance Liga, Sparta a reușit să câștige de fiecare dată având un golaveraj de 8-2. În meciurile disputate pe teren propriu (incluzând și returul cu Shamrock Rovers) Sparta a marcat tot 8 goluri încasând doar 3.

De cealaltă parte, FCSB s-a concentrat sută la sută pe meciurile din tururile de calificare, abordând cu maximă seriozitate chiar și meciurile cu Virtus în care au reușit să învingă cu scorul general de 11-1. Asta i-a făcut să sufere în campionat acolo unde nu au reușit să adune decât două puncte din primele trei meciuri disputate. Speranța steliștilor vine de la faptul că parcursul din deplasare în acest sezon a fost mai bun decât cel de acasă reușind să câștige ambele meciuri disputate pe terenul adversarilor din europa și să nu piardă în campionatul intern pe terenul Unirii Slobozia.

3. Palmaresul în competițiile europene



Palmparesul european al ambelor echipe este unul formidabil pentru țările din care provin, fiecare având peste 300 de partide disputate în competițiile internaționale și reușind cele mai mari performanțe europene la nivel de club.

Sparta Praga a reușit performanța de a termina în sezonul 1991-92 grupa de Champions League pe locul doi, în spatele caștigătoarei competiției, Barcelona, fiind considerată astfel semifinalistă deși nu s-a disputat o seminfială în sine. Palmaresul acesteia mai include o semifinală de Cupa Cupelor (72/73) dar și 3 Cupe ale Europei Centrale (1927, 1935, 1964). Istoria recentă a echipei conține 9 calificări în grupele Europa League în ultimii 15 ani reușind frecvent să depășească această fază și să ajungă chiar în sferturile de finală în 2016 când a fost eliminată de Villarreal.

FCSB a moștenit palmaresul fostei Steaua București care conține o Cupă a Campionilor (1986), o finală a aceleiași competiții (1989), dar și o Supercupă a Europei (1986), fiind, alături de Steaua Roșie Belgrad, singurele echipe din Europa de Est care câștigă cel mai râvnit trofeu continental. În ultimii zece ani steliștii nu au reușit să mai scoată capul în Europa la fel de mult ca și în perioada lor de glorie reușind doar trei calificări în grupele Europa League și una în Conference League. Au reușit o singură dată să treacă de această fază, în sezonul 2017-18 însă au fost eliminați în prima confruntare de după, de către Lazio.​​​​​​​

4. Confruntări anterioare


FCSB și Sparta Praga s-au mai întâlnit de-a lungul istoriei de două ori în Cupa Campionilor/Champions League, steliștii ieșind victorioși în abele dăți. În sezonul în care Steaua București urmă să ajungă în finala Cupei Campionilor (88/89) aceștia aveau să treacă în primul tur de praghezi remizând în deplasare cu scorul de 2-2, dar nimicindu-i la București cu scorul de 5-1.

Ceva mai recent, în sezonul 2016-17 cele două echipe s-au întâlnit din nou în Chmapions League în turul trei de calificare când, din nou, roș-albaștri au remizat la Praga (1-1) urmând să învingă pe Național Arena (2-0) și să se califice în play-off-ul competiției de unde au fost eliminați de Manchester City.

Sparta Praga a mai întâlnit alte două echipe românești în Europa League, pe CFR Cluj a învins-o de două ori în faza grupelor (09/10) dar a fost eliminată de FC Vaslui în play off-ul competiției doi ani mai târziu. De partea cealaltă FCSB are și ea confruntări cu diferse alte formații din Cehia. În 15 confruntări cu echipe din Cehia (incluzându-le și pe cele mai sus menționate) steliștii au reușit să învingă de 5 ori, să remizeze de 6 și au pierdut 4 meciuri având un golaveraj general de 24-19. Celelalte echipe cehe întâlnite sunt Mladá Boleslav, Slavia Praga, Slovan Liberec și Viktoria Plzen.​​​​​​​

5. Jucători cheie



Principala armă de atac a Spartei în această dublă pare a fi sârbul Veljko Birmancevic (26 de ani), golgeterul praghezilor în sezonul trecut când era doar împrumutat de la Toulouse. Acesta i-a convins pe cehi să achite 2.3 milioane de euro francezilor pentru a-l transfera definitiv și în acest moment este cel care îl ține pe banca pe fosta vedetă a Rapidului și CFR-ului, Ermal Krasniqi. Sezonul curent l-a început foarte bine marcând două goluri în cele 4 partide disputate în care a jucat până acum.

Darius Olaru, alături de fostul sau coechipier, Florinel Coman, și-a condus echipa spre titlu sezonul precedent, acesta marcând de 15 ori și oferind 5 pase de gol din postura de mijlocaș. Căpitanul FCSB-ului este de departe cel mai bun jucător din lot, marcând deja de 4 ori în actualul sezon și oferind două pase de gol.

6. Atuuri de luat in calcul

Pro Sparta:
  • Valoarea echipei este net superioară FCSB-ului având și o experiență europeană mai bogată;
  • Sparta vine după un sezon european reușit (optimi de finală în Europa League);
  • Traversează o formă excelență cu victorii pe linie;
  • Ține pe bancă jucători care ar fi titulari la echipele de top din România;
  • FCSB și-a pierdut cel mai bun jucător din sezonul trecut;
  • Steliștii traversează o formă rea în competiția internă;
Pro FCSB:
  • Returul se dispută la București;
  • Nu este ceva neobișnuit că Sparta să piardă calificări contra echipelor mai slabe decât ea;
  • Sparta și-a pierdut cel mai bun fundaș central din sezonul trecut și nu a adus nimic în loc;
  • Istoricul meciurilor directe este de partea FCSB-ului;

Concluzie:

FCSB-ul va suferi în meciul tur și, cel mai optimist rezultat pare a fi un egal cu care vor încerca să forțeze calificarea în meciul de acasă. Valoarea și experiența Spartei își va spune cuvântul, iar cehii cel mai probabil vor avansa în etapă următoare.

Șanse de calificare:
  • Sparta Praga - 75%
  • FCSB - 25%



 

Suport clienti L-V: 9:00 - 16:00

0772003514 contact@alpackagift.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!